History

Aikido officieel in Brugge

De Brugse Aikido & Ju Jitsu Vereniging werd officieel gesticht in september 1981. Dit onder impuls van De Klerck Rudy die zich toen reeds een tweetal jaren was gaan specialiseren in Aikido.

Voordien bewandelde hij een lange weg in andere krijgkunsten.  Vanaf 1961 tot 1973 trainde hij Judo. In dezelfde periode trainde hij  gedurende een zestal jaar (1964 – 1970) in de bokssport bij Wimme Boxing Club.
In 1973 specialiseerde hij zich in Ju Jitsu ( Japanse Zelfverdediging ) . Zo kwam hij in 1980 voor de eerste keer in contact  met Aikido.

In 1980 ontmoet hij zijn toekomstige Vlaamse leraar Antoine Vermeulen bij toeval in een Ju Jitsu Club in Eeklo. Samen met zijn echtgenote Veronique  Stevens beginnen zij de lessen te volgen in Eeklo om na een zestal maanden over te stappen naar de club van sensei Vermeulen , toen nog in Liedekerke. Vanaf dan trainen Rudy en zijn echtgenote driemaal per week in Liedekerke. Het was ook in dit jaar dat zij één van hun toekomstige Japanse meesters zouden leren kennen. Dit was Tamura Shihan ,misschien wel één van de dichtste leerlingen van de Stichter van Aikido:  O Sensei Morihei  Ueshiba.

Toen men na een tweetal jaren een voldoende aantal geïnteresseerde mensen had, werd onder invloed van de Japanse Shihan  Sugano die letterlijk vroeg : “Why no Aikido in Bruges?”  besloten om de Brugse Aikido Vereniging boven de doopvont te houden. Vanaf dan kon men officieel aikido beoefenen te Brugge.


Nobuyoshi Tamura
(1933 – 2010)

Seiichi Sugano
(1939 – 2010)2020: “In het centrum, daar zullen we elkaar ontmoeten”

2021: 残心 Zanshin is een staat van bewustzijn – van ontspannen bewustzijn

2022: 掃除 Souji suru schoonmaken, zuiveren, reinigen

2023:  黙想 Mokuso verwijst naar de meditatie voor en na de training. De cursisten maken zich los van het dagelijkse leven en bereiden zich mentaal voor op de training.

2024: 残心 Zanshin is een ontspannen bewustzijn van de omgeving